Activitats de l’Escola de Muntanya. Curs d’Escalada (Iniciació).

Encordar-se

Encordar-se

Durant  maig i juny l’Escola de Muntanya del CMSC ha fet un curs d’Iniciació a l’Escalada, el segon d’aquesta especialitat al 2009, amb tretze cursetistes entre els 27 i els 40 anys,  i sis professors[1]. El resultats finals han set excel·lents, sense pal·liatius, i el sentir de professors i alumnes d’entusiasme.

Alumnes: Emili Castillo, Maria Soler, Clara Ribeiro, David Costa, David Navais, Javi Ribas, Cristina Majoral, Raul Belloso, Héctor Micolau, Aleix Gispert, Sebas Ybarra,  Edgar.Professors de l’Escola de Muntanya: Emili Giner (director del curs), Quino Hernández, Oli Giralt, Ferràn Muray, Eulàlia Sancho i Miquel Vilaplana.

L’Escola es va crear al 2007 dins la secció de Muntanya, amb professorat exclusivament voluntari format per escaladors i alpinistes del club, alguns titulats a l’E.C.A.M[2]. Ara es comencen a recollir els fruits i es va consolidant un grup d’escaladors i alpinistes, al voltant d’aquest esforç d’un grup de persones entusiastes. El cursos s’omplen i una part de l’alumnat freqüenta el club o se’n fa soci. L’Escola els ajuda a continuar, amb formació i, eventualment, amb  material.

Els nusos essencials

Els nusos essencials

L’objectiu del curs era oferir la formació per començar a escalar i possibilitar als alumnes a continuar l’escalada autònoma i segura de  vies equipades d’un sol llarg. Això implica haver adquirit els coneixements suficients tant  per escalar amb seguretat de primer de corda com per assegurar amb eficàcia a un primer. El curs ha constat de les sessions teòriques del programa ECAM (material, tècnica i progressió, el medi natural, escales de dificultat i ressenyes), i de tres pràctiques, una al rocòdrom i dues a roca.

_DSC8889

Assistència en paret

Un intens cap de setmana de maig ens va permetre conèixer la calcària de Coll de Nargó, fer un bivac, complicat per la pluja,  i l’endemà escalar als conglomerat de les parets del congost de  Collegats. Els alumnes van sorprendre a l’Escola per les ganes i un alt nivell inicial tot just  sortits del rocòdrom.

Varem tancar el curs el 14 de juny a Montserrat, a la zona del Monestir, on els alumnes van escalar vies difícils d’un llarg (IV, V i V+) totalment equipades, en cordades autònomes de dos, a la Miranda de Santa Magdalena. Els professors supervisaven la progressió des de la mateixa paret. Finalment es va ensenyar el ràpel, l’activitat més perillosa de l’escalada clàssica. Desprès de dinar a l’ombra i ja fora del curs, tres cordades formades per un professor i dos alumnes cadascuna, van escalar vies de cinc llargs i 160m al Gorro Frigi (vies Mompart, Badalona i Adrià). Els professors varem liderar la cordada i els alumnes van barallar-se des de la reunió amb els problemes que implica l’escalada clàssica. A les nou del vespre els darrers posaven els peus al terra.

El temps passa volant, dèien els alumnes, i escalant sempre és així. Sobretot a la tarda, quan Montserrat recupera el silenci i les ordres  breus de les cordades s’escolten entre el cant de les merles i el pasatge de les agulles de Sant Benet  tenyides per la llum màgica del cap tard.

1-Sortida de sol des del Gorro Frigi.

Sant Benet amb el primer sol.

Cansats i feliços.

Aquesta sortida es va fer coincidir amb la primera sortida col·lectiva d’escalada del club. Quatre companys van escalar vies clàssiques al Gorro Frigi i a la Magdalena Inferior.

Professors de l’Escola de Muntanya.

[1] Durant la primavera, l’Escola va fer un cap de setmana de tecnificació alpina adreçada persones que volien perfeccionar-se per fer ascensions als Pirineus o als Alps.

[2] L’Escola Catalana d’Alta Muntanya (ECAM) és l’òrgan docent de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Annex.

L’objectiu de les sortides col·lectives facilitarà la coneixença entre nosaltres,  l’escalar junts, formar noves cordades i fer créixer l’escalada al club. Hi ha programades les següents sortides bimensuals, sis en total, d’un i/o dos dies que cobriran la temporada 2009-2010, amb els canvis que hàgim de fer:

Data Lloc Altres
2009 27 setembre

22 novembre

Malanyeu o un altre sector del Berguedà (esportiva). Garraf (esportiva i clàssica). Sortides en cotxes particulars. Cadascuna tindrà un vocal i hi haurà contacte previ de preparació.
201025 gener

22 març

24 maig

27 i 28 de juny

Roca Alta i Montsec de Rubíes (esportiva i clàssica). Montserrat (clàssica).

Sant Llorenç del Munt (esportiva i clàssica).

Pedraforca (Cabirols, Roget) o Dent d’Orlu (clàssica).


Quant a Miquel Vilaplana

Jubilat, escalador i viatger.
Aquesta entrada ha esta publicada en Grup de Muntanya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s