La protecció d’espècies i l’escalada.


Llevat d’algunes excepcions, la tradició excursionista i de muntanya sempre ha sigut respectuosa amb el medi, i en els darrers anys s’ha posicionat a favor de la seva protecció, sovint prenent-t’hi part activa. Malgrat això, el govern català, a través del Departament de Medi Ambient, ha posat en marxa un projecte de restricció de l’escalada en relació a la protecció de la nidificació d’aus rapinyaires en perill. La zona afectada és desmesurada i les condicions  abusives. L’autor del projecte és Marc Gálvez, tècnic de fauna SSTT a Lleida. Lluny de seguir models ja consolidats com el francès, proposa una restricció radical i fonamentalista i de poca credibilitat entre els especialistes i  els medis científics. Fruit d’aquest problema ha nascut XESCA, un cens d’escaladors catalans,  una eina de pressió, resposta i posicionament en situacions com aquesta. Adjunto el manifest de XESCA. Els interessats a recolzar la iniciativa us podeu inscriure a Xesca.org

Miquel Vilaplana.

Manifest de XESCA.

Benvolguts companys

És indubtable que el temps canvien i el món de l’escalada no n’és una excepció. L’escalada que sempre ha gaudit d’una “llibertat” d’acció i ús amb poques limitacions, es troba cada cop més involucrada en situacions que posen restriccions a la seva pràctica sense trobar una forma idònia d’enfrontar-s’hi. Des de les constants regulacions fins als problemes eterns de debat ètic passant per les conseqüències de les massificacions puntuals, és continu rebre nombroses crides a trobar un espai propi dins del col·lectiu que sigui capaç, d’una forma organitzada, de saber gestionar aquestes problemàtiques de la manera més eficient i favorable per el futur de l’escalada i dels escaladors sense deixar de ser conscients del canvis que ens acompanyen i els orígens de la nostra activitat.

Arrel de tot plegat ha nascut el projecte XESCA (www.xesca.org), o el que és el mateix, Xarxa d’escaladors i escaladores de Catalunya, d’entrada com un primer pas per a la mobilització mitjançant la creació d’una xarxa (cens) d’escaladors, i posteriorment, i en base de l’èxit del primer pas i del seu recolzament, constituint una associació per a gestionar aquests conflictes dins de tot un territori (Catalunya) i en totes les especialitats de l’escalada (del bloc al big wall passant pel gel, alpinisme, via clàssica o esportiva).

Per dur a terme aquesta tasca correctament ens ha calgut treballar sobre un bon projecte i destinar-hi recursos per a posar-lo en marxa. Aviat, mitjançant una nova web de plataforma per aquest projecte, tots podreu gaudir, ser informats i participar, si ho desitgeu, en aquesta iniciativa. Això ho farem arribar via comunicat (email o sms) a tots els censats a la xarxa.

Si teniu secció on es practica l’escalada; si sou amants d’aquest esport; si sou, sereu o heu sigut practicants i creieu que cal aquest esforç que estem duent a terme:

Ajudeu-nos a completar aquests cens, pas important per l’èxit de tot plegat doncs tots els escaladors tenen dret a ser informar i intervindre si així ho consideren.

Apunteu-se o animeu a d’altres a fer-ho.

En som molts, segurament molts de vosaltres ja ho heu fet però encara n’hi falten molts més, com podreu comprovar en les llistes que apareixen en la web

Si com a entitat voleu també col·laborar en el recolzament del projecte, quan tinguem la nova Web trobareu l’apartat per trobar la millor manera de fer-ho.

Gràcies per la vostra confiança i suport

Xesca.org

Quant a Miquel Vilaplana

Jubilat, escalador i viatger.
Aquesta entrada ha esta publicada en Grup de Muntanya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s